Sanctuary Housing – Station Square, Harrogate

Following a detailed assessment and review of the existing building layouts, Watson Batty Architects, in conjunction with Sanctuary Housing, are now working alongside Walker Construction on the refurbishment and reconfiguration works to the North Eastern Chambers, Harrogate. Once complete, the works on the 1950s four storey building will create 22no self-contained units for shared ownership purposes.

In order to provide the optimum layouts to each unit throughout, a number of internal walls will be removed and extensive refurbishment of all kitchens, bathrooms and finishes will be undertaken.

Additionally, improvements to the thermal and acoustic performance of the building along with the replacement of windows with like for like timber sash sliding window facades and the removal of existing internal secondary glazing.

With previous maintenance required on the external of the building in order to prevent items of debri falling onto the streets below, it is proposed that during the works the architectural stone detailing will be inspected and restored.

The building, along with the adjoining stone buildings in the area, is uniform grey in appearance as a result of external conditions from weathering and car pollution. In order to maintain the street scene unity along the building facades, works to clean and remove organic matter on the first floor line are included in the proposal.

A new high-performance roof underlay along with timber tile battens, new like for like Welsh slate and associated lead detailing and flashings will be installed replacing the current ageing building fabric and tackle the issue of roof leaks.

Client:Faithful + Gould
Contractor:Walker Construction
Value:£2m
Service: Architecture
Sector: Living