Leeds Extra Care Package 1 – Westerton Walk

Our scheme proposals were designed in accordance with the standards set out in the NYCC Accommodation with Care Design and Ethos Guide, along with the University of Stirling’s Best Practice Guidance, the Care Standards Act 2000 and other national and regional guidance including the HAPPI principles. The designs addressed the fundamental principles that are not just specific to those with dementia but also to create homely and readily accessible environments for all residents.

Providing comfortable and secure Extra Care accommodation, with 59no. 1 and 8no. 2-bed apartments over 2/3 storeys, the scheme provides easy access for people with disabilities and emergency services.

A clear definition of space and the deterrence of crime was a fundamental consideration in the building orientation fronting Westerton Walk and with car parking visible from a number of the homes.

Accessed by both pedestrians and vehicles from Westerton Walk, the landscaped courtyard to the front of the building uses colour and direction to promote priority to pedestrians, a drop-off area and the Extra Accessibility car parking bays.

The scale of the building has been designed to integrate within the existing surrounding context. A two storey element fronting Westerton Walk relates to the existing adjacent domestic scale buildings whilst the building increases to 3 storeys to the southern end of the site, away from existing properties.

The secure entrance lobby is clearly defined by an integrated canopy over the entrance doors leading into the spacious community hub.

The apartments are accessed from the hub by a street that forms the ‘U’ shape of the building. The routes through to these streets are defined through the use of floor finishes, lighting and signage. Two passenger lifts are provided adjacent to the entrance, one of which will be a stretcher lift.

Purposefully designed to avoid long and institutional dead-end corridors, the access ‘streets’ incorporate ad-hoc seating areas and create access points to the landscaped gardens at ground floor level.

At the heart of the scheme, central to most activity, the community hub is envisaged as a free flowing space with domestic scale furniture, glazed and solid partitions that can be repositioned to create definitive lounge and activity spaces, creating a truly adaptable space. The lounge seating areas opposite and adjacent to the glazed entrance lobby provide a place to sit and observe the daily activity.

Client:Places for People
Value:£11m
Service: Architecture
Sector: Living