Advanced Wellbeing Research Centre

Watson Batty Architects developed a sketch proposal for a new Advanced Wellbeing Research Centre in response to a mini tender. The proposed design located the facilities on three levels; ground, first and second floor.

Proposed facilities included:
– Flexible practical testing laboratory and workshops
– Indoor and outdoor running tracks as part of the Motion Analysis Lab
– Laboratory space for body composition, exercise testing, metabolism, emerging technologies and elite sport
– Research offices and seminar/meeting spaces for collaboration and education
– Gymnasium and multi-use exercise studio
– Consulting and Telehealth rooms
– Scanning facilities for MRI; Ultra Sound; X-ray; Phlebotomy
– Core service space including changing and shower facilities, reception and toilets

The 3-storey height entry on the ground floor houses the main entrance, reception, exhibition, café areas and a feature stair with the lift situated behind to encourage the use of the stairs. The desire to create an intelligent and vibrant space in this area allowed it to act as a shopfront for the main facilities, linking all the floors together. As a result, direct views into many areas was achieved; the fitness suite and dance studio on the first floor; the conferencing facilities on the second floor; as well as the flexible lab and running track via glazed walls.

Our outline design connects the first and second floors via a double volume concourse with glass roof, allowing natural light to penetrate deep into the heart of the building. This space will house few bridges that will act as break-out areas, meeting or waiting spaces. The floor layouts are designed to allow natural light to most of the rooms. The main concourse on the first and second floors will create a clear separation between the public and building users, however, controlled integration will be provided in appropriate locations.

Service: Architecture
Sector: Learning