Lincoln Court, York

Watson Batty were approached by City of York Council and Sewell Construction to draft proposals to improve and expand the existing facility. The proposals included 15 new Wheelchair Adaptable Apartments, together with a new welcoming and light-glazed feature entrance and lounge extension.

The site previously contained a sheltered housing complex which was in need of an update. The building had low ceilings which created a dark and unwelcoming space, along with tried and out of date décor.

The new apartments incorporate Juliet balconies and space standards to facilitate wheelchair turning circles. The existing building has been fully refurbished and includes high ceilings and remodelled areas to provide a better use of space for both residents and staff.

New furniture and decor complete the refurbishment to offer a homely welcoming facility. Whilst the facility is not allocated to be a fully dementia complex, the decor has been chosen with designing for dementia in mind. The initial design was also reviewed against the values of Happi Principles to ensure new design offers space & flexibility and maximum use of daylight.

Externally, the facility will benefit from electric vehicle charging points, together with landscaped gardens and secure walkways.

Client:City of York Council
Contractor:Sewell Construction
Value:£4m
Service: Architecture
Sector: Living