Leisure Centre for Coalville, Leicestershire

Watson Batty Architects has created a comprehensive design for an Exemplar Community Leisure Centre for Coalville, Leicestershire.

The strong design allows the building to emerge from the natural green plateau that is part of the National Forest surrounded by a network of carefully designed footpaths that all merge into an open and dynamic Civic Space before entering the building.

The design accommodates a pool hall with 25m, 8 lanes main pool, 15.5mx8.5m learner pool and a splash zone area, 120 spectator seating, health suite with sauna, steam room and spa/hydrotherapy pool, 3 squash courts with a movable wall to two of the courts, 8 courts sports hall with the flexibility to accommodate an indoor play centre, dedicated indoor cycling studio, multi-purpose studio, 140 stations fitness suite, associated dry and wet changing facilities and an indoor and outdoor Café.

Externally the design offers a civic space with an outdoor café seating area, amphitheatre area, an outdoor children play area, high rope course including zip wire, 7-a-side 3G pitch, community planting area, heritage sculpture park, trim trail course and cycle hire. The landscape design proposals have a role to play in reinforcing and referencing the National Forest context of the site.

Service: Architecture
Sector: Sport and Leisure