Harold Wilson Court

A rising standard of living

Kirklees Neighbourhood Housing brought us onboard to breathe new life into this landmark on the Huddersfield skyline, formerly known as Richmond Flats. The project received special funding from the European Regional Development Fund, which targets fuel poverty issues.


Renewable technologies will significantly reduce the building’s overall energy usage.


The development involved the recladding of the exterior and extensive internal refurbishment work, while the communal areas now benefit from a new entrance lobby, lift and intercom security door system. The one-bedroom apartments were refitted with a contemporary kitchen and bathroom. Their original balconies were sacrificed to create an enlarged living area, replaced by new glazing on the building facade. The existing bedsits were converted into one-bedroom flats with a separate living area and bedroom.

Our scheme was underpinned by a robust and exciting design concept that will transform the image of this prominent building. The generous financial support from the ERDF has enabled the inclusion of Passivhaus features, including triple glazing and the use of photovoltaic cells to generate electricity. Enhancing the fabric of the building, selecting efficient plant and employing renewable technologies will significantly reduce the building’s overall energy usage.

Client:Kirklees Neighbourhood Housing
Contractor:Clugston Construction
Value:£2.8m
Service: Architecture
Sector: Living