Recent Tender Submission Designs for a New ‘Iconic, Gateway’ Leisure Centre – Coalville, Leicestershire

Watson Batty Architects have created a comprehensive design for an Exemplar Community Leisure Centre for Coalville, Leicestershire. Our approach to designing Local Authority Leisure and Wellbeing Centres is to create a compact and effective facility that reflects our client’s modern approach to sport, leisure and wellbeing delivery. Our design establishes a safe, welcoming and comfortable environment aimed at increasing participation in a wide variety of indoor and outdoor sport and leisure activities.

The designs for Coalville Leisure Centre were evaluated by OPUN, Design East Midland, in two presentation sessions throughout the bid process and received the following statement:

“The panel congratulated the team on the design approach for the Leisure Centre which has resulted in a scheme that is robust, ambitious and sensitive to the National Forest context, creating a strong sense of community and meets the project brief”.

As part of a National Leisure Operator’s team, Watson Batty Architects successfully collaborated the designs with every member of the team to achieve a high quality, contemporary design with an innovative approach to construction and use of material while reflecting the current national sporting governing body guidance.

The strong design allows the building to emerge from the natural green plateau that is part of the National Forest surrounded by a network of carefully designed footpaths that all meet at an open and dynamic civic space prior entering the building.

The design accommodates a pool hall with 25m, 8 lanes main pool, 15.5mx8.5m learner pool and a splash zone area, 120 spectator seating, health suite with sauna, steam room and spa/hydrotherapy pool, 3 squash courts with a movable wall to two of the courts, 8 courts sports hall with the flexibility to accommodate an indoor play centre, dedicated indoor cycling studio, multi-purpose studio, 140 stations fitness suite, associated dry and wet changing facilities and an indoor and outdoor café.

Externally the design offers a civic space with an outdoor café seating area, amphitheatre, outdoor children play area, high rope course including zip wire, 7-a-side 3G pitch, community planting area, heritage sculpture park, trim trail course and cycle hire. The role of the new landscape design is to reinforce and reference the National Forest context of the site.

  • WBA; Sport; Leisure; Architects; Bid; Design, Loughborough; Leeds
  • WBA; Sport; Leisure; Architects; Bid; Design, Loughborough; Leeds
  • WBA; Sport; Leisure; Architects; Bid; Design, Loughborough; Leeds