Medway Mail Centre

Designed around people and machinery

To realise Royal Mail’s Kent strategy to provide improved efficiencies in mail operations, we were engaged to design a new Mail Centre, incorporating highly mechanised mail sorting technology. Our long-term relationship with the Royal Mail has resulted in the creation of a unique set of building standards. And it was these standards that dictated the design of the operational layouts within the Kent site.


 The welfare facility sets a new standard for staff care


Subtly integrated into the main operational spaces, the site includes a innovative welfare facility, featuring an individual self-mess area, a restaurant and relaxation space.

Everything revolved around the automated sorting equipment. To be operational, the minute construction work finished, it was vital that the machines were installed while the contractor was on site. To orchestrate this timely sequence, we developed a complex phasing programme.

The new building was completed in 11 months and met critical timescales. The welfare facility sets a new standard for staff care.

 

 

 

Client:Royal Mail Group
Contractor:John Sisk & Son Ltd
Value:£15.1m
Service: Architecture
Sector: Industrial and Distribution, Workplace