Mail Centre Uplift Programme

The Mail Centre Uplift Programme is a large scale roll out of maintenance upgrades to Royal Mail’s existing Mail Centre estate.  The programme is designed to ensure the current estate will be fit for purpose over the years to come.


The works were all undertaken on live sites that operate 24 hours a day, seven days a week.


The Mail Centre Uplift Programme has allowed for not only repairing the fabric of the buildings but also improving facilities for staff. New welfare spaces have been provided within each of the Mail Centre along with an improved menu. Toilets, offices and meeting rooms have also been uplifted to provide more up to date facilities.

The works were all undertaken on live sites that operate 24 hours a day, seven days a week. Watson Batty Architects assisted the contractors with coming up with a programme and phasing approach that kept any disruptions to a minimum.

All the sites have had their power infrastructure improved by the installation of standby generators. This improves the resilience of the sites to power cuts and ensure that mail can still be processed if the worse should happen.

The lighting in all of the buildings has been changed to LED. This provides savings in the energy used by Royal Mail as a company.

Client:Royal Mail Group
Contractor:North - Wates Smartspace; South - VolkerFitzpatrick
Value:£20m
Service: Architecture
Sector: Industrial and Distribution