Crick Vehicle Service Centre

The project brief set by our client; Royal Mail Group, was to convert an existing workshop into a Vehicle Service Centre. The site replaces a different operation in a temporary tent on an adjacent site and ensures that Royal Mail vehicle maintenance needs are met.

The Crick Vehicle Service Centre has been constructed to replace the existing temporary workshop located at the nearby National Distribution Centre. The existing facility was operating from a tented structure and not able to fully meet the needs of the Royal Mail fleet.

The replacement Vehicle Service Centre is a refurbished former dilapidated workshop that required extensive remodelling to make it suitable for Royal Mail’s operation. The facilities consist of 4 trailer bay stances including pits sunk into the floor slab to enable work on the undercarriage. In addition there are 4 smaller bays fitted with lifting ramps.

The buildings incorporate many different functions such as; vehicle washing, MOT bays, weight test areas and varying different elements of workshop equipment. Several different consultants and sub-contractors were involved in ensuring that the brief was achieved. This was all co-ordinated by Watson Batty Architects to ensure an end product that was fit for purpose.

Client:Royal Mail Group
Contractor:MACE
Value:£1.1m
Service: Architecture
Sector: Industrial and Distribution